Eğitimde, Sanatta, Sporda Başarının Adresi

SAĞLIK BİRİMİMİZDEN GRİPLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME!

Bu günlerde birçoğumuzun maruz kaldığı grip hastalığı ile ilgili Özel Neva Okulları Sağlık Birimimiz tarafından bir bülten yayınlandı. Sizlerinde istifadesine sunuyoruz. Herkese sağlıklı günler dileriz...


Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, 38°C üzerinde ateş, halsizlik, ağrı, titreme ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda ölümcül olabilir. Grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılır ancak her ikisi birbirinden çok farklı hastalıklardır. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateşiniz düşmüyorsa (nefes alma zorluğu, kusma, ağrılı yutkunma, öksürük ve tıkanıklık gibi şikayetler var ise) mutlaka hekime başvurmak gerekir. Hastalar doktor onayı olmadan kesinlikle ateş düşürücü ilaç ya da antibiyotik kullanmamalıdır.

 

Her ikisi de solunum yolu hastalığıdır; ancak bunlara farklı virüsler neden olur. Grip burun, boğaz, bronş ve muhtemelen akciğerler dahil solunum sistemini bozar. Soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolunu etkiler. Bu nedenle gribin ateş, vücut ağrıları, yorgunluk gibi belirtileri soğuk algınlığına göre daha şiddetlidir. Gribin başlıca belirtileri ateş, yorgunluk, vücut ağrıları, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürüktür.

Soğuk algınlığı ve grip ilaçları ateş, ağrı, burun tıkanıklığı, öksürüğü azaltma gibi konularda size yardım edebilir. Ancak gribi tamamen tedavi etmez; sadece bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca tuzlu burun spreyleri de solunum yollarının rahatlamasına yardımcı olabilir. Öksürük şurupları ve bol su tüketimi öksürüğü yatıştırır.

4 yaş altı çocuklarda doktorunuz önermeden öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları kullanmayın. Grip yeni doğmuş bebeklerde tehlikeli olabilir, grip olmuş bir bebeğiniz var ise mutlaka doktora danışın. Çocuğunuz 4 ve 6 yaş arasında ise, herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın. 6 yaş üzeri çocuklarda semptomları hafifletmek için hekiminizin önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz.

Grip aşısı

Gripten korunmanın en etkili yöntemi grip aşısı yaptırmaktır. Grip virüsü her yıl nitelik değiştirdiği için grip aşıları sadece bir yıl koruma sağlama özelliğine sahiptir. Bu nedenle özellikle risk altında olan kişilerin grip sezonu başlamadan önce mutlaka grip aşısı yaptırması önerilmektedir. Özellikle risk grubunda bulunan yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması hayati öneme sahiptir.

Ülkemizde risk grubunda bulunan bu kişilere aşıları Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yaptırılmaktadır. Grip aşısının hiç bir zararı ve önemli bir yan etkisi yoktur, bu nedenle aşağıdaki listede olanalar ve onlar dışındaki isteyen her kes tarafından yaptırılabilir.

Kimler mutlaka grip aşısı yaptırmalı?

  • Diyabet, kalp yetmezliği, akciğer, böbrek gibi kronik hastalığı olanlar
  • Gebeler
  • 50 yaş ve üzerindeki kişiler
  • 5 yaşından küçük çocuklar (aşı 6 ay üzerindeki çocuklara yapılabilir)
  • Bakım evlerinde yaşayanlar
  • Yüksek riskli hastalarla birlikte yaşayanlar
  • Sağlık çalışanları ve sağlık hizmeti sunanlar

 

 

Ne zaman grip aşısı yaptırmalıyım?

Grip aşısı için en ideal dönem Ekim ayı sonudur ama grip sezonu nisan ayına kadar sürdüğü için aşı sezon boyunca her zaman yaptırmak mümkündür. Hastalığın en yaygın olduğu ay ise şubat ayıdır. Aşıdan iki hafta sonra bağışıklık başlar. Çocuklar 9 yaşın altında ve ilk kez aşı oluyorsa 4 hafta arayla 2 doz aşı yapılmalıdır. Bu nedenle ilk aşı en geç ekim aynın son haftalarında yapılmalıdır.

Neden grip konusunda endişelenmeliyiz? 

Grip virüsü akciğerlere bulaşabilir ve zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Grip zatürreye dönüşmeye başlarsa, bu hastanede tedavi gerektirir. Alerjisi olanların gribe yatkınlığı yoktur. Ancak alerjiler, gribin astım, zatürre gibi hastalıklara dönüşmesini tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle yaşlılar, hamileler, bebekler ve kronik sağlık problemleri olanların dikkatli hareket etmeleri gerekir.

Gripten korunma yöntemleri  

Grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla ortaya çıkan damlacıklar yoluyla yayılır. Grip ve soğuk algınlığından korunmak istiyorsanız;

  • Öksürürken ya da hapşırırken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatın.
  • Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil; kağıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın.
  • Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin. Bu vücuda giren mikropları önler.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın. Eğer suya erişiminiz yoksa alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
  • Çevrenizdekilere doğru öksürmeyin, kafanızı başka bir yöne çevirin.
  • Telefon, klavye gibi ortak kullandığınız yüzeyleri dezenfekte edin. Virüsler bu yüzeylerde 8 saat yaşayabilirler.
  • Soğuk algınlığı ve grip sezonunda kalabalıktan uzak durun.
  • Her yıl grip aşısı olsun. Aşılar size % 100 koruma vermez; ancak hastalığı önlemenin en iyi yoludur.
  • Bağışıklık sistemini besleyen koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketin.
  • Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yaptığınız halde hasta olabilirsiniz; ancak hastalık daha az şiddetli belirtiler gösterir ve daha çabuk iyileşir. Aerobik, yürüyüş gibi düzenli egzersizler bağışıklık sistemini güçlendirir.

 



Sitemizde bulunan Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikamız hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.