Eğitimde, Sanatta, Sporda Başarının Adresi
Neva’da öğrencilerimize yemek hizmeti değil, sağlıklı, dengeli ve helal beslenme hizmeti sunulmaktadır.
Kendi mutfağımızda kadrolu aşçılarımız tarafından titizlikle hazırlanan yemeklerimiz sadece tereyağı ve sızma zeytinyağı ile hazırlanır. Mutfağımızda kullanılan tüm malzemeler güvenilir firmalara ait markalı ürünlerdir.
Öğrencilerimizin damak tadına uygun hazırlanan sağlıklı beslenme menülerimiz aylık olarak belirlenir.Velilerimiz menüyü günü gününe web sayfamızdan takip edebilirler.
Yemekhanemizde çalışan personelimiz rutin sağlık kontrollerinden geçirilir ve düzenli aralıklarla hijyen ve benzeri konularda eğitim programlarına, tabi tutulur.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği içerisinde yürüttüğü "Beslenme Dostu Okul" projesine okulumuz da katılmış bulunmaktadır.
Proje kapsamında Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Planı oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.
BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ
Öğrencilerin kişiliği özellikle okul çağlarında şekillenmekte ve yetişkin çağdaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi yine bu yıllara dayanmaktadır. Bu nedenle, okul içinde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşvik edilmesi amacıyla bu konuda yapılan uygulama ve faaliyetler ile eğitmenlerin sergilediği örnek davranışlar, çocuk ve gençlerimizin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanmalarında temel rol oynamaktadır.
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği içerisinde yürüttüğü "Beslenme Dostu Okul" projesine okulumuz da katılmış bulunmaktadır.
Proje kapsamında Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Planı oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.
Bu bağlamda 2019-2020 eğitim öğretim yılından başlamak üzere 3 yıl olmak üzere ve gerektiğinde her yıl revize edilerek yıllık plan hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
HEDEFLERİMİZ
* “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile öğrencilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi
* Okullarımızda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması
* Veliler ve öğrencilerde hareketli yaşam konusunda duyarlılığın arttırılması
* Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi
* Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması
AMAÇLARIMIZ
Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için;
* Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme,
* Çocuklarda obezite,
* Sağlıklı okul dönemi,
* Sağlık risklerine göre (Hiperlipidemi, troid hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık, diyabet vb.) çocuk ve aile beslenmesi programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek. Aile bireylerinde beslenme bilincini arttırmak, sağlık risklerini azaltmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.
SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ
Aşağıdaki isimlerden oluşmuştur.
S.N |
GÖREVİ/BRANŞI |
ADI SOYADI |
1 |
OKUL MÜDÜRÜ/EDEBİYAT |
ENVER URAL |
2 |
MÜDÜR YARD./MATEMATİK |
RECEP SARI |
3 |
BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ |
GAMZE SAVAŞ |
4 |
BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ |
ESRA KOCABAY |
5 |
FİZİK ÖĞRETMENİ |
CANAN BAYKARA |
6 |
KİMYA ÖĞRETMENİ |
ENES BAŞKAYA |
7 |
REHBER ÖĞRETMEN |
NİHAL ÖZÜR |
8 |
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ |
CEMİL GÖNÜL |
9 |
COĞRAFYA ÖĞRETMENİ |
OSMAN KAŞKAŞ |
10 |
OKUL AİLE BİRLİĞİ |
MELTEM KILIÇASLAN |
11 |
KANTİN SORUMLUSU |
YASEMİN ENGİN |
12 |
OKUL MECLİS BAŞKANI |
TALHA MUSAP TAŞKIRAN |
13 |
BİLGİSAYAR ÖĞRETMENİ |
HAKAN SALTAN |
14 |
SAĞLIK BİLGİSİ VE TRAF. ÖĞRT. |
BURCU KARACA |
27 Eylül |
Dünya Okul Sütü Günü |
15 Ekim |
Dünya El Yıkama Günü |
16 Ekim |
Dünya Gıda Günü |
3 -4 Ekim |
Dünya Yürüyüş Günü |
14 Kasım |
Dünya Diyabet Günü |
24 Kasım |
Çocuk Hakları Günü ve Öğretmenler Günü |
18-24 Kasım |
Ağız ve Diş sağlığı Haftası |
12-18 Aralık |
Yerli Malı Haftası |
22 Mart |
Dünya Su Günü |
11-17 Mart |
Dünya Tuza Dikkat Haftası |
7 Nisan |
Dünya Sağlık Günü |
15 Nisan |
Büyümenin İzlenmesi günü |
7-13 Nisan |
Dünya Sağlık Haftası |
10 Mayıs |
Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü |
22 Mayıs |
Dünya Obezite Günü |
AY |
YAPILACAK ETKİNLİKLER |
ETKİNLİK SORUMLULARI |
EYLÜL |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin Kurulması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
Mutfak, yemekhane denetleme ekibinin oluşturulması. |
Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
Beslenme dostu okul projesi için sınıf temsilcilerinin seçilmesi. |
Sınıf Rehber Öğretmenleri tarafından |
|
Eylül ayı çalışma raporunun ve ekim ayı yemek listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
EKİM |
Yıllık çalışma planının hazırlanıp internette yayınlanması. |
HAKAN SALTAN |
Okul panosunun oluşturulması, afişlerin asılması. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU -GAMZE SAVAŞ |
|
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi. |
CEMİL GÖNÜL |
|
Sağlık için spor etkinliklerinin yapılması. |
CEMİL GÖNÜL |
|
Her gün okul bahçesinde sağlıklı yaşam sporu yapılması. |
CEMİL GÖNÜL |
|
“Sağlığım için bisiklet sürüyorum.” etkinliğinin yapılması. |
CEMİL GÖNÜL |
|
Veli bilgilendirme toplantılarında sağlıklı beslenme konularına değinilmesi |
NİHAL ÖZÜR-SAFİYE KOÇ, Sınıf Rehber Öğretmenleri |
|
Ekim ayı raporunun ve kasım ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
KASIM |
Okul beslenme programı hakkında ve sağlıklı beslenme konusunda öğrencilere bilgiler verilmesi. |
GAMZE SAVAŞ-ESRA KOCABAY |
Okul beslenme panosunda Sağlıklı ve Dengeli Beslenme ilgili bilgiler duyurulması |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU –GAMZE SAVAŞ |
|
“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” nedeniyle abur cubur son etkinliği yapılması. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU –GAMZE SAVAŞ |
|
Öğrencilerin boy, kilo ölçümlerinin yapılması ve istatistiklerin tutulması ve yapılan ölçümler sonucunda problem yaşayan öğrencilerle ve velilerle görüşülmesi. |
Sınıf Rehber Öğretmenleri |
|
Kasım ayı raporu ve aralık ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
ARALIK |
El hijyeni hakkında sınıfları bilgilendirme. |
GAMZE SAVAŞ-ESRA KOCABAY |
Okul beslenme panosunda “Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” ile ilgili bilgiler duyurulması. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU –GAMZE SAVAŞ |
|
Aralık ayı rapor ve ocak ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
Okulun web sayfasında beslenme köşesinin oluşturulması. |
HAKAN SALTAN |
|
Fastfood hakkında bilgilendirme. Abur cuburlar hakkında bilgilendirme |
GAMZE SAVAŞ-ESRA KOCABAY |
|
“Tuza Dikkat!” konulu pano çalışması. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU –GAMZE SAVAŞ |
|
OCAK |
Meyve ve süt günleri düzenlemek. |
BURCU KARACA |
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi, beden kitle indekslerinin hesaplanarak veliler ile paylaşılması. Sorunlu olanların velileri ile görüşülmesi. |
Sınıf Rehber Öğretmenleri |
|
Ocak ayı raporu ve şubat ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
ŞUBAT |
Öğrencilere doğru beslenme hakkında eğitici cd. İzletilmesi. |
RECEP SARI |
Şubat ayı rapor ve mart ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
Okulda "Sağlıklı Beslenme" konusunda farkındalığın arttırılmasına yönelik olarak abur cubur yerine ara öğün olarak kuruyemiş (fındık, ceviz, badem vb.) tüketimi etkinliğinin yapılması. |
BURCU KARACA |
|
MART |
Tükettiğimiz hazır içecekler hakkında pano hazırlanması. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU –GAMZE SAVAŞ |
Mart ayı rapor ve nisan ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili alanında uzman kişileri çağırarak sunum yapılması. |
RECEP SARI |
|
“22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla konferans yapılması. |
BURCU KARACA |
|
NİSAN |
“Sağlık için yürüyüş” yapılması. |
CEMİL GÖNÜL |
“Sağlığım için bisiklet sürüyorum.” |
CEMİL GÖNÜL |
|
Hijyen kurallarının okul beslenme panosu ve sınıf panolarında duyurulması. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU-GAMZE SAVAŞ |
|
Nisan ayı rapor ve mayıs ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
MAYIS |
Çeşitli dallarda sınıflar arası spor karşılaşmalarının yapılması. |
CEMİL GÖNÜL |
“Sağlığım için bisiklet sürüyorum.” |
CEMİL GÖNÜL |
|
“22 Mayıs Dünya Obezite Günü” ile ilgili etkinlikler yapmak. |
BURCU KARACA |
|
“Obezite” ile ilgili broşür ve duvar gazetesi oluşturma. |
BURCU KARACA-ZEYNEP ZAHMACIOĞLU-GAMZE SAVAŞ |
|
Mayıs ayı rapor ve haziran ayı beslenme listesinin hazırlanması. |
ENVER URAL-RECEP SARI |
|
HAZİRAN |
Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi |
TÜM EKİP ÇALIŞANLARI |
ENVER URAL
OKUL MÜDÜRÜ